gulai lemak kulit lembu



soo eksotik! nanti-nanti kalau ke kuala selangor boleh singgah ;)

lokasi gerai  depan FAMA kuala selangor..

“Saya ingin mengekalkan rasa sebenar dengan menggunakan resipi asli ibu, Miskiah Kasidi kepada pelanggan-pelanggan saya,” katanya.


Beliau berkata, proses untuk menyediakan menu kulit lembu memakan masa yang lama kerana penyediaannya rumit.


“Sekeping kulit lembu perlu dibakar dan direndam semalaman terlebih dahulu bagi memudahkan proses membuang lapisan pertamanya yang mempunyai bulu halus tersebut.


“Selepas itu, ia digunting halus dan direbus lebih sejam sehingga empuk supaya lembut sebelum dimasak,” katanya.


Khairuddin berkata, sebanyak lima kilogram kulit lembu digunakan setiap hari bagi menghasilkan hidangan eksotik tersebut.


“Saya mendapatkannya daripada penjual daging lembu di pasar-pasar berdekatan,” katanya.


Pertama kali penulis melihat kulit lembu gulai lemak cili api memang tidak disangka itu adalah kulit lembu. Rasanya cukup lembut, mudah untuk dikunyah dan sedikit kenyal.


“Ia dijual sepinggan kecil pada harga RM2 dan pinggang besar RM5,” katanya.


source

Share this:

CONVERSATION

0 commentors :):

Post a Comment

October 03, 2012

gulai lemak kulit lembu



soo eksotik! nanti-nanti kalau ke kuala selangor boleh singgah ;)

lokasi gerai  depan FAMA kuala selangor..

“Saya ingin mengekalkan rasa sebenar dengan menggunakan resipi asli ibu, Miskiah Kasidi kepada pelanggan-pelanggan saya,” katanya.


Beliau berkata, proses untuk menyediakan menu kulit lembu memakan masa yang lama kerana penyediaannya rumit.


“Sekeping kulit lembu perlu dibakar dan direndam semalaman terlebih dahulu bagi memudahkan proses membuang lapisan pertamanya yang mempunyai bulu halus tersebut.


“Selepas itu, ia digunting halus dan direbus lebih sejam sehingga empuk supaya lembut sebelum dimasak,” katanya.


Khairuddin berkata, sebanyak lima kilogram kulit lembu digunakan setiap hari bagi menghasilkan hidangan eksotik tersebut.


“Saya mendapatkannya daripada penjual daging lembu di pasar-pasar berdekatan,” katanya.


Pertama kali penulis melihat kulit lembu gulai lemak cili api memang tidak disangka itu adalah kulit lembu. Rasanya cukup lembut, mudah untuk dikunyah dan sedikit kenyal.


“Ia dijual sepinggan kecil pada harga RM2 dan pinggang besar RM5,” katanya.


source

No comments:

Post a Comment