resepi: sambal petai tempoyak

memandangkan bos 2nd half hari ni dan keje pun takde lah bertimbun sangat, boleh la rajin-rajin update blog yang dah lama terbiar usang..gituuu..

aku tengah lapar sebenarnye, pagi tadi breakfast dgn nescare ipoh white coffee dgn potato bread 3 ketoi, pun lapar lagi..acanerrr nak kurus?

maka, dengan perut berkeroncong, aku mempersembahkannn..menu dinner semalam, very the delicious untuk tekak aku yang very the kampung..
aku tak kisah orang cakap aku perasan sebab puji masakan sendiri, sebab laki mak sukaaaaaa noks.

yang sebelah kiri tu namanya sambal petai tempoyak, fevret en.hubby. dia request nak makan ni semalam walaupun bini nak makan sambal udang petai T___T redhoooo..

sebelah kanan tu pulak, pekasam yang mmg dah terperap lama dalam peti. aku beli di lenggong kot? area tempat orang memang buat pekasam, femes lahh pekasam dekat situ.. ade lagi balance stock 2 ekor, memang masukkk sangat dengan sambal tempoyak tu..laki bini menambah tiga pinggan..ade nasi lebih sikit, kalau ikutkan hati nakkk je habiskan, tapi en.hubby suruh pikir waras sikit, kalau aku tambah lagi..overload kang muntah, ape pun tak dapat..baik semadikan nasi yang tiga pinggan tu elok-elok dalam perut..
si isteri, baiklahhh..saya yang menurut perintah. so nasi lebih & lauk sejemput yang lebih aku simpan dalam peti..bole repeat malam ni :) :)



 aku tak ingat aku penah tulis resepi yang sambal petai tempoyak tu kat blog ke tak (malas nak cari) so aku nak tulis lagi sekali kalau dah ade. untuk ingatan aku yang selalu lupaaaa bahan-bahan nak masak mende ni. jangan mintak resepi pekasam okk..i pun tak pandai. mak i retilahhh.

dialog semalam lepas amik emir dari rumah bbsitter, marathon ke kedai-kedai terdekat cari petai.

en.hubby: petai je kan takde? ikan bilis ade lagi kan?
si binik: haah, ikan bilis ade, petai je. kalau takde cari kat kedai satu lagi, kalau yang dah kopek pun takpe..janji petai.

si suami angguk, lalu keluar dari kete. sebelum menapak dah dengar kot si binik menjeritt..

si binik: yang.........kena letak santan ke tak ehhh?
en.hubby: ntah, mane abang ingat..
si binik: pulak, so acaneerrrr? takpe, beli jelah,kang kalau kena masuk, dah ade.
en.hubby: baiklahhhhhhh (dengan muka yang grrrrrrr)

sampai je rumah, standby bahan-bahan segala, ready nak masak, campak segala..last sekali santan..
nak masuk ke tak nak, takpe cubalah letak sikit..
pastu tiba-tiba rasa genius, eh ehh kalau tak letak acaner nak berkuah, menda ni bukan tumis pun. haah letaklahhhhhhh..kuat-kuat jerit dari dapo "kena letak santanlahhh bang, kalau tak, mane nak ade kuah"

takde jawapan dari sang suami, benciiii.
T______T

sekian, dialog pak pandir dan mak andeh dari dapur.

dah melalut, meh aku bagi resepi, tak nak try takpe, sebab sekali try mesti korang addicted..muahaha..
kisah benarrrr sebab aku pun tak pernah try before, tapi sejak sil aku buat and en.hubby cakap ni fevret dia, terus belaja and setiap kali masak ni, mesti aku makan dgn laju & berselera, addicted lah kan? :P

cara masak yang simple lagi menyenangkan

bahan-bahan
ikan bilis kopek
petai - potong kecik-kecik
10-20 biji cili burung -ikut korang nak pedas ke tak
kunyit - 1/2 inci je
tempoyak - 2-3 sudu
santan - 2 cawan

cara-cara
i. tumbuk cili, kunyit sampai hancur, lepas tu masukkan tempoyak, gaul sampai sebati. 
ii. amik periuk, satu kan semua bahan. gaul sampai sebati jugak, kemudian baru masukkan santan.

masak dengan api kecik, jangan sampai pecah minyak, danggggg! sedia untuk dimakan.
lagi lazat kalau ade ikan pekasam dengan budu..fuhhhhhhhhh, terangkat!

menu emir, senang sajor. masak ayam kicap memang licin nasi sepinggan. anak mak telan je ape yang ade.


Share this:

CONVERSATION

0 commentors :):

Post a Comment

February 15, 2013

resepi: sambal petai tempoyak

memandangkan bos 2nd half hari ni dan keje pun takde lah bertimbun sangat, boleh la rajin-rajin update blog yang dah lama terbiar usang..gituuu..

aku tengah lapar sebenarnye, pagi tadi breakfast dgn nescare ipoh white coffee dgn potato bread 3 ketoi, pun lapar lagi..acanerrr nak kurus?

maka, dengan perut berkeroncong, aku mempersembahkannn..menu dinner semalam, very the delicious untuk tekak aku yang very the kampung..
aku tak kisah orang cakap aku perasan sebab puji masakan sendiri, sebab laki mak sukaaaaaa noks.

yang sebelah kiri tu namanya sambal petai tempoyak, fevret en.hubby. dia request nak makan ni semalam walaupun bini nak makan sambal udang petai T___T redhoooo..

sebelah kanan tu pulak, pekasam yang mmg dah terperap lama dalam peti. aku beli di lenggong kot? area tempat orang memang buat pekasam, femes lahh pekasam dekat situ.. ade lagi balance stock 2 ekor, memang masukkk sangat dengan sambal tempoyak tu..laki bini menambah tiga pinggan..ade nasi lebih sikit, kalau ikutkan hati nakkk je habiskan, tapi en.hubby suruh pikir waras sikit, kalau aku tambah lagi..overload kang muntah, ape pun tak dapat..baik semadikan nasi yang tiga pinggan tu elok-elok dalam perut..
si isteri, baiklahhh..saya yang menurut perintah. so nasi lebih & lauk sejemput yang lebih aku simpan dalam peti..bole repeat malam ni :) :)



 aku tak ingat aku penah tulis resepi yang sambal petai tempoyak tu kat blog ke tak (malas nak cari) so aku nak tulis lagi sekali kalau dah ade. untuk ingatan aku yang selalu lupaaaa bahan-bahan nak masak mende ni. jangan mintak resepi pekasam okk..i pun tak pandai. mak i retilahhh.

dialog semalam lepas amik emir dari rumah bbsitter, marathon ke kedai-kedai terdekat cari petai.

en.hubby: petai je kan takde? ikan bilis ade lagi kan?
si binik: haah, ikan bilis ade, petai je. kalau takde cari kat kedai satu lagi, kalau yang dah kopek pun takpe..janji petai.

si suami angguk, lalu keluar dari kete. sebelum menapak dah dengar kot si binik menjeritt..

si binik: yang.........kena letak santan ke tak ehhh?
en.hubby: ntah, mane abang ingat..
si binik: pulak, so acaneerrrr? takpe, beli jelah,kang kalau kena masuk, dah ade.
en.hubby: baiklahhhhhhh (dengan muka yang grrrrrrr)

sampai je rumah, standby bahan-bahan segala, ready nak masak, campak segala..last sekali santan..
nak masuk ke tak nak, takpe cubalah letak sikit..
pastu tiba-tiba rasa genius, eh ehh kalau tak letak acaner nak berkuah, menda ni bukan tumis pun. haah letaklahhhhhhh..kuat-kuat jerit dari dapo "kena letak santanlahhh bang, kalau tak, mane nak ade kuah"

takde jawapan dari sang suami, benciiii.
T______T

sekian, dialog pak pandir dan mak andeh dari dapur.

dah melalut, meh aku bagi resepi, tak nak try takpe, sebab sekali try mesti korang addicted..muahaha..
kisah benarrrr sebab aku pun tak pernah try before, tapi sejak sil aku buat and en.hubby cakap ni fevret dia, terus belaja and setiap kali masak ni, mesti aku makan dgn laju & berselera, addicted lah kan? :P

cara masak yang simple lagi menyenangkan

bahan-bahan
ikan bilis kopek
petai - potong kecik-kecik
10-20 biji cili burung -ikut korang nak pedas ke tak
kunyit - 1/2 inci je
tempoyak - 2-3 sudu
santan - 2 cawan

cara-cara
i. tumbuk cili, kunyit sampai hancur, lepas tu masukkan tempoyak, gaul sampai sebati. 
ii. amik periuk, satu kan semua bahan. gaul sampai sebati jugak, kemudian baru masukkan santan.

masak dengan api kecik, jangan sampai pecah minyak, danggggg! sedia untuk dimakan.
lagi lazat kalau ade ikan pekasam dengan budu..fuhhhhhhhhh, terangkat!

menu emir, senang sajor. masak ayam kicap memang licin nasi sepinggan. anak mak telan je ape yang ade.


No comments:

Post a Comment