sambal ikan bilis petai tempoyak -marbeles
ENTRY ni dah di taip lameee berjaman..tapi terlupa nak publish..silly me ;)
as salam ;) nak share cherita pasal masakan pulak..ihihi..menu buka puasa weken aritu..time cuti bole la makan meriah-meriah..masak sendiri..time keje, tak sompek..even since aku stat keje selase aritu, everyday beliiiii jer..haihh..sangat tak puas hati bile makan..nak buat camne? balik pukul 5.20, tunggu en.hubby sampy da 5.40-5.45 gitu..rempit weng sane sini..sampy umah bbsitter dalam pukul 6 paling awal, paling lambat 6.10 camtu..borak gitu gitu dengan bbsitter (bulan posa ni kene laju laju bercakap..singkatkan perbualan anda, mak limit 5 minit jeeee) haha..pastu laju laju drive kete balik rumah..sampai? kalau clear jalan bole sampai 6.30..kalau tak 6.40 cenggitu..cer cite nak masak cemane?? nak tak nak kene tunjukk..nasib bazar dekat..kalau takk...taun depan nak roger mak ayah datang meniaga lauk pauk kat bazar sini la..ari ari bole makan masakan mak..eh..boleh gitu..
ok,jom suruh gamba pulak bercerita ;)
ini adelah menu ikan bakar..juadah berbuka ari ahad aritu tak silappp..
ikan bakar yang kaler nampak tak chunn..tapi marveles..resepi rekaan en.hubby..haha
resepi takyah la share yeh..same jer dengan ikan baka yang lain..cuma kitorang extra 1 daun je..
alas bawah aluminium foil, then lapik daun pisang, then lapik lagi daun kunyit..baru letak ikan..pastu letak daun kunyit atas ikan, baru letak daun pisang..pastu balut laaa ikan tu dengan foil itew...ade paham?
tak paham meh aja guna tutorial bergamba..haha
(sile abaikan pinggan mangkuk yang selambak sebagai backgroud ye)
nampak takkk? letak foil,pastu daun pisang, pastu calit calit skek sambal atas daun kunyit..then campak ikan..
bile ikan da landing, letak lagi skali sambal, pastu letak daun kunyit diikuti daun pisang..
pastu mungkus diaaa..siappppp
mase ni agak kelakar bileee..aku baru teringat ikan belum diramas mesre dengan kunyit & garam..muahaha..
terus kene marah dengan en.hubby..takpe takpe..kite mulakan balik..haha..
rase? setappp wehhh..even di masak atas dapo gas jeee..hasil tatap marveles gituuuu..
ni air asam..ape mende itam itam tuuu? idea kreatipp en.hubby..dia bakar dulu bawang putih pastu tumbuk..kusangka kan dia akan buang dulu yang tebakar tu..rupenyeeee dia campo..abisssss..nasib sedapp jugak..
ini adelah menu tambahan..sotong yang jugak dibakar..sedapppp..macam sotong bakar asam pedas..boleyhhhh? haha..
ok,ni menu ari ape yehh? tak ingat..tapi menu yang sangat sedappp gils..febret laki aku..harus la aku buat..gigih google resepi, mostly bagi yang tumis..cam pelikk sbb makan dekat rumah kak ipar cam lemak2 takde minyak..aku pun gigih call kak ipar tanye resepi..haha..jom aku share pulak resepi..
sambal ikan bilis petai tempoyak
bahan -bahan:
cili padi - quantiti suka ati..kalau suka pedas letak banyak2 yeh
kunyit hidup -4,5 bijik
santan - 1 cawan (kalau suka cair letak banyak pun no hal) aku suke pekat pekat
petai - quantiti pong suke ati..lagi banyak lagi setappp
ikan bilis - pun samee nak banyak letak banyak..
serai - diketuk ketuk
daun kunyit - direnjis dipilis...haha..korang racik halus halus ehh..
tempoyak - ini penting, takde memang tak jadi..haha..letak suke ati korang nak rase kuat ke tak..
cara nak buat..kalau korang terer buat masak lemak, so masak ni pejam mate pong bole buat..
1. tumbuk cili dengan halia sampai lumat..pastu gaul-gaul tempoyak bagi sebati dengan cili & kunyit tu..
2. amik periuk, masukkan cili yang dah ditumbuk tu..tumis tanpa minyak..bagi naik aroma tempoyak tu..jangan lame lame ye nanti hangittt tempoyak tu..kejap sajor..
3. kendian masukkan ikan bilis dengan petai,serai daun kunyit gaul-gaul sampai sebati..pastu masukkan santan..sikit-sikit yer..macam aku nak pekat, so masuk sikit-sikit bagi ngam-ngam..kalau campak semua tetibe cair kang..nangesss..
4. pastu masukkan la garam, perasa segala bagi kena dengan selera korang..
5. masak sampailah petai tu nampak empuk..then tutup api, bole idang..
maaf, gamba terbalik sudaaaa..haha..
menu ni seangkatan dengan sambal bilis tempoyak petai tu..aku terliur tengok resepi che mat gebu..
tengok resepi simple sangat..so masaklahh aku resepi ni petang tu..nak resepi, jom tengok bawah..
ayam goreng kunyit berdaun kari
bahan-bahan:
1. ayam yang dipotong kecik kecik -kalau tang tulang temulang tu sangat sedap kan?
2. kunyit serbuk -nak pakai kunyit hidup pong nohal..
3. garam secukup rasa
4. daun kari -suke ati lah nak letak banyak mana
5. serbuk kari secukup rasa
6. serai - 1 batang..
7. bawang besa, putih, holand, cili skek - ni korang hiris-hiris..
care care adelah mudah sajorrr..
1. goreng ayam dalam minyak yang banyak..tapi api selowww..kire macam bagi dia masak lembab-lembab gitu..dah masak angkat jeee..
2.pastu tumis lahh serai, daun kari, bawang, cili sampai naik bau pastu masukkan balik ayam dah digoreng..
dalam resepi CMG dia suruh perap ayam dengan kunyit+garam barang sejam..aku pong ikut jugak..tapi modified..aku letak serbuk kari skit...rasa? marvelesss..
sedia untuk dihidang..kompem laki sayang..hahaha..
ini adelah nasi emir..nasi + tomyam untuk baby..
sedap? haruss..anak mak angguk angguk bila suap..abih mintak tambah..dua mangkuk sekali hadap..
so kesimpulan adelah sedapppp kan?
nanti aku share resepi baby yeh *tomyam jeeee pun nak share resepi*
suke ati lahhh..
nanti aku share resepi baby yeh *tomyam jeeee pun nak share resepi*
suke ati lahhh..
0 commentors :):
Post a Comment